Lato coraz bliżej, a co za tym idzie wszystkie owoce są pod dostatkiem. Niektóre już się zaczęły, a na inne musimy jeszcze chwilkę poczekać. Jednak jeśli czasem macie problem jak je wykorzystać – zaproponuję Wam kilka moich pomysłów, które mogę śmiało powiedzieć, że są pyszne.

Zatem jeśli tylko macie potrzebne składniki pod ręką, zabierajcie się za przygotowanie. Obiecuję, że nie będziecie żałować.

  1. Truskawki w czekoladzie

dav

Potrzebujemy:

  • 150g truskawek,
  • 5g oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 15g masła orzechowego, \
  • ok. 1 łyżeczka kakao 100%
  • szczypta soli himalajskiej

Wykonanie jest dziecinnie proste. Olej należy roztopić, jednak przy tak wysokiej temperaturze na dworze, olej w mgnieniu oka zmienia się w postać płynną.

Do oleju dodać pozostałe składniki (poza truskawkami) i całość dokładnie wymieszać. Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Owoce ułożyć na płaskiej powierzchni (najlepiej na talerzyku) i polać powstałą mieszanką. Chłodzić w lodówce ok. 1 godziny.

 

2. Krem orzechowo – bananowy

dav

Potrzebujemy:

  • 1 małego banana,
  • 1 średniej wielkości awokado (ważne aby było bardzo dojrzałe),
  • 1-2 łyżeczki kakao 100% ( wedle uznania),
  • 15g orzechów laskowych

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, do czasu aż powstanie jednolity krem.

Schłodzony smakuje jeszcze lepiej!

 

3. Wegańska szarlotka

Szarlotka

Składniki :

  • 1 kg jabłek starych na dużych oczkach,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa),
  • 3/4szklanki erytrolu (ilość uwzględnijcie do słodkości jabłek),
  • 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon

Kaszę, mąkę, słodzik wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Szklankę sypkich składników wysypać na dno, następnie wyłożyć połowę jabłek, posypać cynamonem i cała „układankę” powtórzyć.

Następnie wysypać ostatnią porcję sypkich produktów. Na całym wierzchu równomiernie rozłożyć małe kawałki oleju kokosowego. Piec w 180°C przez 1 godz.

4. Chia kokosowo- truskawkowa

chia kokosowe - truskawkowe

Potrzebujemy:

  • 20g nasion chia,
  • 250g truskawek,
  • 110ml mleczka kokosowego

Nasiona szałwii hiszpańskiej zalać mleczkiem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3h (najlepiej na całą noc). Gdy z nasionek powstanie gęsty pudding wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.

5. Galaretka z śliwkami

galaretka ze śliwkami

Potrzebujemy:

  • 100g mrożonych śliwek,
  • 5g żelatyny,
  • 200ml zaparzonej herbaty o smaku owoców leśnych

Żelatynę zalać wodą do poziomu. Odstawić na minutę, aż zrobi się sztywna. Następnie dodać podwojoną ilość wody i dokładnie rozpuścić żelatynę. Przelać do zaparzonej herbaty.

Śliwki zblendować i połączyć z herbatą. Całość dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce do czasu aż stężeje. Polecam podawać z „bitą śmietaną” na bazie mleczka kokosowego.

Smacznego 🙂

Ps. Jeśli wypróbujecie któryś z moich pomysłów- koniecznie dajcie mi znać na moim

Instagramie czy Wam smakowało 🙂 www.instagram.com/_monajka