Dzisiaj przedstawiam Wam 3 przepisy z wykorzystaniem nasion chia. Desery są niskokaloryczne, bardzo smaczne i orzeźwiające – idealne na gorące dni. Dodatkowo są bez glutenu, bez nabiału, bez cukru i wegańskie!

Dostarczają wielu składników odżywczych, przede wszystkim magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Ponadto nasiona chia są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), który ma pozytywne działanie na gospodarkę insulinowo – glukozową oraz przeciwdziała chorobom układu krążenia.

Oczywiście jak każdy produkt mają także swoją drugą stronę – ze względu na wysoką zawartość fosforu nie zalecam spożywania ich codziennie (a szczególnie osobom, których dieta jest obfita w produkty  wysokoprzetworzone), nasiona chia mogą być także ciężkostrawne.

Z chęcią zobaczę jak Wam wyszło, wstawcie zdjęcie na Instagramie i oznaczcie nas (@paulinadietetyk i @fundacjatrenujepomagam)

TRUSKAWKOWE CHIA

przepis na truskawkowe chia

Składniki:

  • 150ml mleka roślinnego
  • 20g nasion chia
  • pół łyżeczki agaru
  • 200-300g truskawek

Wykonanie:

Mleko roślinne gotujemy w rondelku i dodajemy agar. Studzimy, a następnie dodajemy nasiona chia i intensywnie mieszamy. Wlewamy do szklanki, którą następnie wkładamy do lodówki na godzinę, najlepiej pod ukosem, aby uzyskać ciekawy efekt po stężeniu.

Blendujemy truskawki, które dodajemy do deseru i dekorujemy owocami w całości.

KOKOSOWE CHIA

przepis na chia kokosowe

Składniki:

  • 150ml mleka roślinnego
  • 20g nasion chia
  • 20g wiórków kokosowych
  • łyżeczka erytrytolu
  • do dekoracji: ulubione owoce (np. maliny) i świeży kokos

Wykonanie:

Mleko roślinne blendujemy z wiórkami kokosowymi i erytrytolem, a następnie intensywnie mieszamy z nasionami chia (najlepiej w shakerze) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż zgęstnieje. Gotowy pudding przelewamy do szklanki i dekorujemy.

ARBUZOWE CHIA

przepis na chia arbuzowe

Składniki:

  • 150ml mleka roślinnego
  • 20g nasion chia
  • 400g arbuza (pozbawionego skóry i pestek)

Wykonanie:

Mleko roślinne intensywnie mieszamy z nasionami chia (najlepiej w shakerze) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż zgęstnieje. Następnie blendujemy arbuza i łączymy z kleikiem z nasion chia. Napój najlepiej smakuje schłodzony lub z kostkami lodu.