Poniżej zamieszczam 10 propozycji na śniadania, z czego większość stanowi słodka wersja omletów (zawierająca owoce), jednak każdy jest inny w smaku i wyjątkowy w swoim rodzaju.

  1. SZARLOTKA

1

  • 2 jajka
  • szczypta sody
  • 50g mąki żytniej
  • cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
  • 1/2 jabłka (startego na dużych oczkach)
  • woda (ok. 1/4szkl.)

Jajka z sodą roztrzepać małą łyżeczką. Dodać mąkę, wodę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodać starte jabłko.

Są dwie opcje:
1) wersja omlet: Wylać ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż wierzch się zetnie. Obrócić omleta i smażyć jeszcze z drugiej strony 1-2minuty (bez pokrywki).
2) wersja tosty: Wylać porcjami ciasto do nagrzanego opiekacza.

1++

Szarlotka z opiekacza

2. OMLET Z KREWETKAMI

Omlet z krewetkami

  • 2 jajka
  • ok. 90g cukinii
  • przyprawy (kolendra mielona, szczypta sody, pieprz)
  • 60g krewetek
  • 25g tartej mozzarelli

Cukinię pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i zalać małą ilością wody. Dusić do czasu, aż woda wyparuje, a cukinia zmięknie. Jajka zblendować z przyprawami.

Powstałą masę wylać na cukinię i wszystko wymieszać dokładnie, aby jajko obtoczyło wszystkie kawałki cukinii.
Posypać serem.

Gdy wierzch się zetnie położyć na połowie omleta sparzone wrzątkiem krewetki (odsączyć z wody!).

Druga częścią omleta (bez krewetek) przykryć tą z krewetkami. Smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok 3-4minuty.

3. Marchewkowe tosty

3+

  •  1 duże jajko
  • 30g mąki żytniej
  • 1 marchewka
  • szczypta sody
  • przyprawy (wanilia, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon)

Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Odcisnąć z soku (ok. 50g.) Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Nakładać porcjami do opiekacza.

4. Omlet z brokułem

Omlet z brokułem

  • 2 jajka
  • ok.150g mrożonego brokułu
  • 1 łyżka mąki
  • mozzarella
  • przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz)

Brokuł wrzucić na patelnię i zalać wodą. Dusić pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Zdjąć pokrywkę i pozwolić wodzie całkowicie odparować, po czym rozdrobnić brokuł.

W międzyczasie roztrzepać jajka z przyprawami i mąką. Powstałą masę wylać na rozdrobnionego brokuła. Całość wymieszać na patelni łopatką tak, aby masa jajeczna pokryła dno patelni. Smażyć pod przykryciem do całkowitego ścięcia się wierzchu omleta. Po tym czasie na połowie położyć mozzarellę, przykryć drugą częścią omleta i smażyć jeszcze przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż ser się roztopi.

5. Omlet z mikrofali

omlet z mikrofali

OMLET:

  • 2 jajka
  • 50g płatków jaglanych
  • szczypta sody
  • przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa)
  • kilka plasterków banana

Płatki zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do silikonowej foremki. Ułożyć na wierzchu plasterki banana.
Włożyć do mikrofali na 4-5minut na 500W.

„NUTELLA”:

  • 0.5 awokado
  • 0.5 banana
  • łyżeczka kakao 100%

Wszystkie składniki zblendować.

6. Pieczona owsianka

dav

dav

  • 40g płatków owsianych
  • 50g banana (1/2 średniego)
  • 20g odżywki białkowej (smak ciasteczko-czekolada)
  • 10g pokruszonych nerkowców
  • 10g wiórków kokosowych

Płatki zalać wrzątkiem (75g) i odstawić na ok. 5minut, aż cała woda wsiąknie.
W osobnej misce rozgnieść banana, dodać odżywkę i nasiąknięte płatki. Całość dokładnie wymiesza. Dodać wiórki i orzechy i ponownie wymieszać.

Wyłożyć na silikonową formę i ułożyć w dowolnym kształcie (można użyć foremki w dowolnym kształcie i pominąć etap układania w wybrany kształt.). Wstawiamy do nagrzanego na 200° piekarnika i pieczemy ok.35min.

*odżywkę białkową można zastąpić łyżką kakao
*do środka można dodać pokruszoną gorzką czekoladę /cynamon /suszone owoce.

7. Omlet bananowo-czekoladowy

Omlet czekoladowo bananowy

  • 2 jajka
  • 50g mąki żytniej
  • 0.5 banana
  • przyprawy (kakao, kilka kropli aromatu migdałowego, kardamon, mielone goździki, gałka muszkatołowa szczypta sody)
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia (można pominąć)

Jajka roztrzepać widelcem, dodać suche składniki i dokładnie wymieszać, dodając zimną wodę, do uzyskania gęsto-płynnej konsystencji (ok. 1/4szkl.)

Dodać banana pokrojonego w kostkę. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż wierzch się zetnie. Obrócić omleta i smażyć 1-2min z drugiej strony bez pokrywki.

8. Jajka sadzone + warzywa

Jajka sadzone z warzywami

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ulubione przyprawy
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 garście rukoli
  • kilka oliwek
  • 3-4 pieczarki

Rukolę umyć i ułożyć na talerzu. Posypać pokrojonymi oliwkami oraz orzechami.

Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym i doprawić do smaku. Posypać nimi sałatę, a patelnię wykorzystać do usmażenia jajek sadzonych. Gdy jajka się odpowiednio zetną ułożyć na warzywach. Całość doprawić według uznania.

9. Kokosowy omlet

omlet kokosowy

  • 2 jajka
  • 20g mąki kokosowej
  • 5g wiórków kokosowych
  • woda
  • szczypta sody

Jajka roztrzepać z sodą. Dodać kokos i całość wymieszać. Masa będzie dość zbita i „sucha”, należy więc dodawać stopniowo wodę (ok. 1/4szkl) do uzyskania delikatnie płynnej konsystencji. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z jednaj strony, do czasu aż wierzch omleta się zetnie. Następnie obrócić i smażyć jeszcze 2-3minuty bez pokrywki.

Podawać z ulubionymi owocami.

10. Babeczki kokosowo-bananowe

Babeczki kokosowo-bananowe

  • 1 jajko
  • dojrzały banan (100g)
  • 15g mąki kokosowej
  • szczypta sody

Jajko roztrzepać z rozgniecionym bananem. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Pozostawić w misce/ kubku lub przełożyć do silikonowych foremek.

Wstawić na 2.5 minuty na 500W do mikrofali, a następnie na 1.5 minuty na 750W.
*na wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.

Smacznego!