Kasza jaglana- charakterystyczne żółte kuleczki z czarnym oczkiem. Pyszna, zdrowa i niedoceniana!

Kasza jaglana stała się ostatnio bardziej popularna, jednak większość społeczeństwa niestety nadal zapomina o niej w swojej codziennej diecie.

Kasza ta ma wiele zalet dla naszego organizmu, m.in.:

  1. działa na nasz organizm zasadotwórczo, dzięki czemu można mówić o jej działaniu przeciwnowotworowym,
  2. jest lekkostrawna, przez co pomaga leczyć przewód pokarmowy,
  3. pomaga w leczeniu przeziębień, poprzez usuwanie z organizmu nadmiernych ilości śluzu podczas kataru czy mokrego kaszlu,
  4. obniża poziom cholesterolu we krwi,
  5. zawiera dużo witamin ( m.in. z grupy B – przyczynia się do wzmocnienia pracy jelita grubego; oraz z grupy E) i składników mineralnych (wapnia, żelaza, fosforu, potasu i rzadko spotykanego w żywności krzemu- poprawia stan włosów, skóry i paznokci, a także zapobiega odwapnieniu kości),
  6. zawiera także lecytynę, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację,
  7. nie uczula- nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej.

W 100g kaszy jaglanej znajduje się: 11g białka, 3g tłuszczu, 72g węglowodanów oraz 3g błonnika pokarmowego.

Mimo tylu plusów, kasza posiada także ciemną stronę, o której istnieniu powinny pamiętać szczególnie osoby chore na cukrzycę (ponieważ ugotowana kasza jaglana posiada wysoki indeks glikemiczny- powoduje to szybki skok cukru we krwi), a także osoby z chorobami dotyczącymi układu endokrynnego (kasza zawiera niewielkie ilości goitrogenów – związków zaburzających metabolizm jodu, co wpływa na tarczycę, wobec czego osoby mające problem z tym narządem, powinny po nią sięgać sporadycznie).

Kaszę należy przed spożyciem ugotować, stosując się do poniższych zasad:

  1. kaszę przesypujemy na drobne sitko i płuczemy pod kranem do czasu, aż zacznie wypływać przezroczysta woda.
  2. przesypać ziarna do garnka, zalać wodą w stosunku 1:2 (1 szkl. kaszy : 2 szkl. wody)
  3. gotować 10-15 minut

Poniżej zamieszczam 3 propozycje na naprawdę szybkie i pyszne wykorzystanie kaszy w wersji na słodko:

jaglane babeczki bananowe

BABECZKI BANANOWE

Przepis na BABECZKI BANANOWE:

  • 40g kaszy jaglanej
  • 1 mały banan
  • jajko
  • szczypta sody

Kaszę gotować 15 minut. Odcedzić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Jajka zblendować z sodą i połową banana. Do powstałej masy dodać zimną kaszę i całość jeszcze raz zblendować.

Pozostałą część bananów pokroić w kostkę i wymieszać z masą.

Przełożyć do silikonowych foremek i piec 20-25minut w 180° do suchego patyczka ;).

KLUSKI JAGLANE

KLUSKI JAGLANE

Przepis na KLUSKI JAGLANE:

  • 60g kaszy jaglanej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Kaszę gotujemy 20minut i odlewamy ewentualny nadmiar wody. Studzimy.

Dodajemy mąkę i aromat. Mieszamy wszystko dokładnie.

Powstaje zbita, ale lepka kula. Odrywamy po kawałku i formujemy kulki. Wrzucamy pojedynczo do wrzącej wody i gotujemy chwilę, aż zaczną się unosić na wodzie.

Delikatnie odcedzamy ( trzeba uważać, bo zbyt długie gotowanie spowoduje rozmięknięcie kulek!).

* Ja podałam je z musem truskawkowym, serkiem wiejskim i miodem, jednak jeśli nie dodamy do kaszy aromatu, kulki idealnie komponują się z posiłkiem wytrawnym- zarówno sosem szpinakowym, mięsem czy warzywami.

chrupiące jaglanki

:

  • 30g kaszy jaglanej
  • 10g miodu
  • ok. 10g masła
  • ½ laski wanilii

Kaszę gotować 15 minut z laską wanilii. Odcedzić z nadmiaru wody i pozwolić jej chwilę ostygnąć. Miód roztopić z masłem na małym ogniu.

Do kaszy dodać ziarenka z wanilii. Połączyć z roztopionym masłem oraz miodem i całość wymieszać łyżką lub zblendować.

Na papierze do pieczenia układać ciastka w dowolnym kształcie. Piec 15-20 minut w 200C.

Zamieszczone przepisy przedstawiają kaszę w wydaniu na słodko, jednakże na słono jest równie pyszna!