Już za chwilę święta Wielkanocne! W waszych domach, mamy lub babcie często stawiają na stole wielkanocnym babkę. Monika Borowiec-Jucha przygotowała dla Was przepis na fit babkę.

Składniki:

  • ­5 jajek,
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 0,5 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
  • 1,5 szklanka mąki kokosowej
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 garści płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ksylitol i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z cukrem brązowym, wodą i wanilią. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubitą pianę z białek i migdały.

Całość pieczemy w 170 stopniach Celsjusza ok 40 min.

Można na wierzch posypać cukrem pudrem ale wtedy będzie fat babka, a nie fit babka 😉

Smacznego!

 

Monika Borowiec-Jucha – Instruktor fitness i trener personalny od wielu lat. Pasjonatka aktywnego stylu życia i zdrowego jedzenia. Monika kieruje się myślą:  ,,Kiedy pomagamy innym, pomagamy sobie, ponieważ wszelkie
dobro, które dajemy zatacza koło i wraca do nasFlora Edwards