Dawno nie było nas w kuchni u Katarzyny Kaczmarczyk. Nadrabiamy zaległości i prezentujemy przepis na szybką potrawkę z cieciorki.


Składniki:

  • Cieciorka w puszce
  • Pomidory w puszce
  • Cebula
  • Duży ząbek czosnku
  • Suszone oregano, ewentualnie kilka listków bazylii
  • Sól, pieprz, cukier, oliwa

Sposób przyrządzenia:

Na łyżce oliwy szklimy posiekaną w kosteczkę cebulkę, dodajemyczosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Wrzucamy pomidory, dolewamy 3/4 szkl wody, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusimy ok 15 minut. Dorzucamy odcedzoną cieciorkę, dodajemy szczyptę oregano i listki bazylii porwane na drobne kawałki (zamiast podanych ziół można użyć innych, np zielonej pietruszki).

Dusimy jeszcze ok 10 minut, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. I gotowe